Achtergrond

De makers

De serie is bedacht door Ruben Houweling en later verder uitgewerkt door regisseur Jan Pool. De scripts zijn geschreven door Eva Toorop.

Casa Loco, de locatie

De serie speelt zich af in een Rotterdams studentenhuis en op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

‘Ik heb de serie bedacht omdat het me geweldig leek de energie van samensmeltende culturen, achtergronden en personen die je voelt als je op onze campus loopt breder te delen. Het dagelijkse leven van de student is gaaf, spannend en inspirerend, maar ook complex, uitdagend en heel divers. De serie deelt eigentijdse issues en alledaagse avonturen van, voor en door studenten. Daarmee geeft het ook ‘food for thought’ en wellicht stof dat we uit de serie weer naar de campus(colleges) kunnen halen. Maar… het is vooral gaaf en verslavend. Krijgt Sjoerd nu wel of niet iets met…?!’
Ruben Houweling
Hoogleraar Arbeidsrecht

De betrokkenen

Naast de hoofdacteurs en figuranten zijn er ook een hoop mensen die achter de schermen betrokken waren bij de ontwikkeling van Casa Loco. Dan hebben we het over camera- en geluidsmensen, editors, stylisten, setdressers en de productiemensen.

Casa Loco had niet tot stand kunnen komen zonder het Community for Learning & Innovation (CLI) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Onder leiding van CLI projectmanager Marijn van den Doel en de financiële steun van het CLI hebben we vijf mooie afleveringen kunnen realiseren.

De naam

Waarom heet Casa Loco eigenlijk Casa Loco? Casa Loco is de exotische vertaling van het bekende gekkenhuis. En dat is het in het studentenhuis. Er wordt samen gegeten, een feestje gevierd, rommel gemaakt en zo nu en dan opgeruimd. Er wordt gelachen en gehuild, er ontstaan vriendschappen en relaties, die soms ook weer onder druk komen te staan. Er is stress over studie, geld, familie en vrienden, maar ook heel veel lol, saamhorigheid en steun voor elkaar. In Casa Loco wordt het leven van een student op alle manieren belicht.

‘Toen de Erasmus Universiteit mij benaderde met de vraag of ik een webdramaserie kon ontwikkelen, was ik direct enthousiast. Drama is een prachtige manier om verhalen te vertellen en informatie zo over te brengen dat het niet alleen maar een puur educatieve functie heeft. Er is ruimte om de karakters te ontwikkelen, het studentenleven te belichten, relaties te laten ontstaan en te verbreken. Er kan letterlijk van alles gebeuren. Veel aandacht heb ik besteed aan de casting, er moet een klik ontstaan tussen de zes studenten en je moet geloven dat ze een hechte groep vrienden zijn of kunnen worden. Met vrijwel alle acteurs heb ik eerder gewerkt en vanaf opnamedag 1 was ik overtuigd dat ik een goede keus heb gemaakt. Er was zoveel lol, herkenning en saamhorigheid op de set, dat heb ik nog niet vaak op deze manier meegemaakt. Ik hoop van harte dat deze serie een vervolg krijgt, want we staan nog maar aan het begin van alles wat deze personages kunnen gaan meemaken.’
Jan Pool
Regisseur